PODPORUJÚ NÁS

 
 
 
 
 
www.zzz.sk
 
NaviPro
 
 
 
  

 

_________________

 

Zobrazuje stav

od 1.máj 2010

 

free counters

 

 

_________________

Cholesterol je pre ľudský organizmus veľmi dôležitá látka, potrebná pre funkciu každej jednej bunky, avšak keď sa jeho hladina v krvi zvýši, stáva sa naším nepriateľom. Zvýšený cholesterol sa ukladá do stien ciev a tieto začínajú tvrdnúť a vzniká nám dobre známa ateroskleróza. A tá môže spôsobiť srdcový infarkt, mozgovú porážku, cukrovku, vysoký krvný tlak a podobne. Na Slovensku má takmer tretina dospelých a štvrtina detí zvýšenú hladinu cholesterolu. Je to veľmi veľa, a preto patríme aj vo svete medzi krajiny s vysokou úmrtnosťou na srdcovo-cievne choroby.
Mali by sme myslieť na to, ako sa stravujeme. Na jednej strane nejesť jedlá, ktoré majú vysoký obsah cholesterolu – to znamená mastné, prepražené jedlá, hranolky, tučné mäsá a na druhej strane jesť jedlá, ktoré obsahujú tzv. ochranné látky – ovocie, zeleninu, netučné mliečne výrobky či mäsá, ryby, probiotické potraviny, celozrnné výrobky. Pre tých, ktorí už majú vysokú hladinu cholesterolu, je dôležité, aby sa v prvom rade postarali o svoju hmotnosť - nadváhu je potrebné znížiť - a aby prijímali potraviny, ktoré obsahujú menej tukov – teda ryby, chudé mäso, nízkotučné mliečne výrobky... Treba sa vyhýbať aj sladkostiam-obsahujú jednoduché cukry, ako aj sladeným nápojom, pretože i tie môžu v konečnom dôsledku viesť k zvýšenej hladine tukových látok v krvi.

 


Je hladina cholesterolu závislá len na stravovaní ?
Hladina cholesterolu závisí od dvoch výrazných faktorov. Jedným je dedičnosť. Niektorí ľudia vedia lepšie spracovať cholesterol, iní ho zase nevedia zmetabolizovať. Druhý faktor je prejedanie sa. My už neovplyvníme naše gény, tie sú dané. Ale stravovanie áno.
Treba si dať pozor na to, že aj chudí ľudia môžu mať zvýšený cholesterol - u nich je silná práve genetická záťaž, ktorá ich predisponuje k vysokému cholesterolu. Tí ľudia, ktorí majú horšiu genetickú výbavu, si musia dávať väčší pozor. Za normálnu hodnotu sa považuje do 5,2 mmol/l a u detí do 4,8 mmol/l.
Najhoršie je, že zvýšený cholesterol sa dlhú dobu nijako neprejavuje. Človeka nič nebolí ani nevie, že ho má zvýšený, dozvie sa to až vtedy, keď prekoná infarkt. Ale jeho cievy sú už natoľko poškodené, že je neskoro. Preto by mal každý človek poznať svoju hladinu cholesterolu a včas zasiahnuť. Ak nezaberá spôsob stravovania, treba nasadiť lieky.


Existujú aj voľnopredajné vitamínové či iné prípravky ?
Sú rôzne preparáty, ale neexistujú vedecké práce o nich, ktoré by jednoznačne potvrdili ich účinnosť.


Ktorý lekár môže vyšetriť tento problém ?
Každý praktický lekár môže vyšetriť hladinu cholesterolu. U detí sa dokonca meria v 11. – tom a 17.- tom roku veku. Ak má dieťa zvýšený cholesterol, je poslané k špecialistovi.


Ktorá hodnota je už alarmujúca ?
U detí nad 6, u dospelých nad 7 mmol/l, závisí to tiež na výskyte srdcovocievnych ochorení v rodine. Ak sú prítomné, aj nižšie hodnoty považujeme za rizikové.


Ako rýchlo sa dá odbúrať zvýšený cholesterol ?
To je veľmi individuálne. Ak je to na podklade dedičnosti, ide dole pomaly. Aj toto je znak, podľa ktorého sá dá zistiť, akého pôvodu je problém.


Dá sa na tom popracovať fyzickým cvičením ?
Aj cvičením sa dá. Každá obezita veľmi často nesie so sebou aj zvýšený cholesterol a tzv. triglyceridy. Cvičením sa často stav upraví.


Je problémom aj znížený cholesterol ?
Čo je pod normou? To je zriedkavá porucha – volá sa hypocholesteromia. Tu väčšinou netreba vôbec nič robiť. Je to ozaj len raritka. Ak sa človek dobre cíti, vôbec sa tým netreba zaoberať. Nedá sa porovnať s problematickou vysokou hladinou.


Nie je to znak úžasne dobrého stravovania ?
Nemusí to súvisieť s dobrým stravovaním, ide len o spôsob, ako sa človeku metabolizujú tuky.


Akú prevenciu odporúčať ?
Treba dbať o zdravý spôsob stravovania, v žiadnom prípade nevynechávať raňajky, nenechávať deti jesť po bufetoch, sledovať, ako sa stravujú v školskej jedálni, dbať o správne zloženie stravy, ktorú jedia doma i vonku. Žiaden fast-food, takáto strava často neobsahuje potrebné živiny, len veľa tukov a jednoduchých cukrov nekvalitného zloženia.
Ideálne je, keď sa zdravo stravuje celá rodina, nie len jeden člen, ktorý mal diagnostikovaný zvýšený cholesterol. Je dobré, aby celá rodina spolu športovala. V súčasnosti nie je problém zistiť cholesterol, lebo je povinne zavedený screening v 11. a 17. roku popri preventívnej prehliadke. Ale ak v rodine niekto zomrel na chorobu spôsobenú zvýšeným cholesterolom v mladom veku – u mužov pred 55. rokom a u žien pred 65. rokom, vtedy je potrebné vyšetriť celú rodinu, aj deti, v akomkoľvek veku. Hovorí sa tomu pozitívna rodinná anamnéza - zaťaženosť dedičnosťou.


Ako je to v tomto prípade s finančnou úhradou ?
Vyšetrenie je hradené poisťovňou.
 


Zaregistrovať do Noviniek e-mailom

 

Č A S

 

 

Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

 
_____________
 Posledná
 aktualizácia:
 
2.apríl
 2024
_____________
 

NAŠI PARTNERI