PODPORUJÚ NÁS

 
 
 
 
 
www.zzz.sk
 
NaviPro
 
 
 
  

 

_________________

 

Zobrazuje stav

od 1.máj 2010

 

free counters

 

 

_________________

Odporúčaný postup pri výbere potravín

 

 

POTRAVINOVÁ PYRAMÍDA

 

 

  • Upravte si denný energetický príjem zhruba na 5 000 kJ a rozdeľte ho do 5-6 porcií.
  • Dbajte, aby jedálniček obsahoval všetky základné živiny (bielkoviny, tuky, sacharidy), vitamíny, minerály, stopové prvky a vlákninu.
  • Obmedzte potraviny, ktoré poskytujú iba „prázdne jouly", teda potraviny bohaté na cukry a tuky (predovšetkým živočíšne).
  • Zvýšte spotrebu zeleniny (aspoň 300 g denne) a ďaľších potravín s dostatočným obsahom vlákniny (ovocie, celozrnné pečivo, strukoviny).
  • Zaraďte do jedálnička dostatok bielkovín. Ako zdroj bielkovín využívajte nízkotučné mliečne výrobky, netučné mäso (kura, morka, ryby, králik) a rastlinné bielkoviny (sója a ostatné strukoviny).
  • Dodržiavajte pitný režim – denne vypite 2-3 litre tekutín, najlepšie nesladené nápoje (voda, ovocné čaje, minerálky, riedené džúsy).
  • Pri znižovaní nadváhy by mal byť energetický príjem nižší ako energetický výdaj, a preto je dôležité zaradiť i pohyb.
  • Potravinová pyramída napovie, ako postupovať pri výbere potravín.

 

Pre tlač je pripravená *.pdf verzia TU (132 kB)

 


 


Zaregistrovať do Noviniek e-mailom

 

Č A S

 

 

Predpoved pocasia :: www.meteo.sk

 
_____________
 Posledná
 aktualizácia:
 
23.august
 2024
_____________
 

NAŠI PARTNERI